Συνεντεύξεις

Από το Ηράκλειο στις ΗΠΑ... Η Ιωάννα Κριμίλη στο athlitiko

Η Ιωάννα Κριμίλη επιστρέφει σε λίγες μέρες στις ΗΠΑ και το πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο. Η νεαρή Ηρακλειώτισσα λίγο πριν την αναχώρηση της για την άλλη μεριά του Ατλαντικού μίλησε στο athlitiko για την Εθνική, την εμπειρία στις ΗΠΑ, αλλά και για τα σχέδια της.

Η Ιωάννα Κριμίλη έφυγε στα 16 της χρόνια από το Ηράκλειο και τον Εργοτέλη με την πρόκληση του ΠΑΟΚ να μην τη τρομάζει. Δύο χρόνια αργότερα κι αφού δικαίωσε τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ για την επιλογή της νεαρής παίκτριας έκανε ένα ακόμα μεγαλύτερο βήμα.
Παίκτρια κολεγιακού πρωταθλήματος με το πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο πλέον και βασικό στέλεχος των μικρών εθνικών. Η δουλειά και οι προκλήσεις δεν δείχνουν να τη φοβίζουν. 

Καινούρια πρόκληση οι ΗΠΑ και το κολλεγιακό πρωτάθλημα. Πώς είναι η μέχρι τώρα εμπειρία; Εχεις καταλάβει τις διαφορές;
Οι διαφορές είναι πολύ μεγάλες από τον τρόπο προπόνησης μέχρι τον τρόπο σκέψης. Στην Αμερική ζουν και αναπνέουν γι' αυτό που κάνουν και σκοπός είναι να βελτιώνουν καθημερινά τους αθλητές.

Εχοντας πλέον εμπειρία με τις Εθνικές ομάδες πώς βλέπεις το μέλλον της Εθνικής γυναικών κι εσένα μέσα σε αυτό;
Η Εθνική γυναικών έχει περιέλθει σε με περίοδο μετάβασης από τις μεγαλύτερες ηλικιακά παίκτριες στις νεότερες και σίγουρα θα χρειαστεί χρόνος, όμως με πολλή δουλειά θα μπορέσουμε ν' ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις και να φανούμε αντάξιες με την παρακαταθήκη που μας αφήνουν οι μεγαλύτερες. Ονειρο μου είναι να αγωνιστώ με τη φανέλα της Εθνικής γυναικών όπως άλλωστε κάθε αθλήτριας της ηλικίας μου.

krimili2

Ενα σχόλιο για την Εβίνα Μάλτση...
Η Εβίνα Μάλτση είναι το μεγαλύτερο κεφάλαιο στο γυναικείο μπάσκετ αλλά και γενικότερα στον αθλητισμό. Είναι πρότυπο για κάθε αθλήτρια όπως και δικό μου, την θαυμάζουμε και την ευχαριστούμε για όλα αυτά που έχει προσφέρει στον αθλητισμό αλλά και για τα κίνητρα και τις συμβουλές που δίνει σε εμάς τις μικρότερες καθημερινά.

Από τον Εργοτέλη στον ΠΑΟΚ κι από τον ΠΑΟΚ στις ΗΠΑ... Η Ιωάννα Κριμίλη δεν φοβάται τις αλλαγές;
Το ξεκίνημα μου έγινε από τον Εργοτέλη όπου έκανα τα πρώτα μπασκετικά βήματα μου, στη Β' Λυκείου ακολούθησε ο ΠΑΟΚ όπου με βοήθησε να εξελιχθώ αλλά και να παίξω στην Α1 και ακολουθεί το όνειρο της Αμερικής.. Οι αλλαγές πάντα κρύβουν ρίσκο αλλά οι αποφάσεις μου είναι συνειδητοποιημένες και είμαι σίγουρη γι' αυτές, οπότε... όχι, η Ιωάννα Κριμίλη δεν φοβάται τις αλλαγές!

WNBA ή επιστροφή στην Ευρώπη μετά;
Αυτή η ερώτηση είναι για λίγο αργότερα... Στόχος μου είναι η καθημερινή δουλειά και βελτίωση με κάτω το κεφάλι και ό,τι προκύψει στο μέλλον θα το δούμε. Φυσικά και θα ήθελα κάποια στιγμή να αγωνιστώ στο WNBA και να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου, άλλωστε είναι ένα όνειρο ζωής αλλά σίγουρα είναι πολύ νωρίς ακόμα.

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ομάδες στο γυναικείο μπάσκετ και τις αποχωρήσεις από το πρωτάθλημα;
Το πρωτάθλημα στην Ελλάδα είναι λίγο υποβαθμισμένο με αποτέλεσμα τα έσοδα των ομάδων να είναι μηδαμινά και ως εκ τούτου υπάρχουν αποχωρήσεις που μόνο κακό προκαλούν στο γυναικείο μπάσκετ.

Για το κρητικό γυναικείο μπάσκετ και για την άνοδο του ΟΑΧ στην Α1;
Το κρητικό γυναικείο μπάσκετ συνεχώς ανεβαίνει, υπάρχουν οι υποδομές για κάτι καλό στο μέλλον και είμαι αισιόδοξη γι’ αυτό. Εύχομαι στα Χανιά ολόψυχα να έχουν μια αξιόλογη πορεία και να καταφέρουν να πετύχουν τους στόχους τους.

Ενα σχόλιο για την Εθνική των ανδρών που ετοιμάζεται για το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Κίνας.
Ευχή όλων μας είναι να έχουμε μια πολύ καλή πορεία και να πετύχουμε τους στόχους μας κατακτώντας ακόμα και ένα μετάλλιο (γέλια). 

krimili4

Πώς φαντάζεσαι την Ιωάννα Κριμίλη το 2030;
Είναι κάτι που δεν το έχω φανταστεί αλλά πιστεύω σε μια Ιωάννα ακόμα πιο ώριμη και συνειδητοποιημένη αλλά και σε μια γυναίκα που θα συνεχίζει να κάνει αυτό που αγαπάει από μικρό παιδί και την κάνει ευτυχισμένη.

Επιμέλεια: Γιάννης Τσοκάνης

karta antonis garden