Συνεντεύξεις

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής Κώστας Λιβανός στο athlitiko

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής στο αγώνισμα του κέριν και πριν από λίγες ημέρες πρωταθλητής Ευρώπης στο σπριντ, Κώστας Λιβανός, μιλά στο athlitiko για όλα όσα έχει καταφέρει, τις θυσίες του στο ποδήλατο αλλά και το μέλλον του στο άθλημα.

Ο 18χρονος Χανιώτης πρωταθλητής του Τάλω ΑΝΕΚ LINES δηλώνει περήφανος για όλα όσα έχει καταφέρει, τονίζοντας τις σκληρές προπονήσεις και την πολλή δουλειά που έχει αφιερώσει για να φτάσει σε αυτό το επίπεδο. Μεταξύ άλλων σημειώνει ότι οι προπονήσεις του, ελλείψει ποδηλατοδρομίου στα Χανιά και την Κρήτη, πραγματοποιούνται σε… μια ευθεία κάτι που είναι εκτός από δύσκολο και επικίνδυνο...

Ο Λιβανός αφιερώνει στον προπονητή του, Παναγιώτη Μαρεντάκη, στην οικογένειά του και όλους όσοι τον στηρίζουν τις μεγάλες του επιτυχίες στην πρώτη του συνέντευξη μετά τις μεγάλες του διακρίσεις σε Βέλγιο (Γάνδη) και Γερμανία (Φρανκφούρτη).

Για τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή: «Είναι ένα πολύ ωραίο συναίσθημα διότι πηγαίναμε για μια καλή εμφάνιση μετά τις επιτυχίες του πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Θέλαμε μια καλή εμφάνιση και πιστεύω ότι κάναμε μια καλή αρχή... Το κέριν είναι ένα αγώνισμα που θέλει τακτική. Πρέπει να διαβάζεις πάρα πολύ καλά τους αντιπάλους σου, χρειάζεται να έχεις τρέξει αρκετά για ν' αγωνιστείς σωστά. Είμαι ευχαριστημένος με τη θέση που κέρδισα διότι δεν έχω τρέξει αρκετούς αγώνες ώστε να έχω την ανάλογη πείρα που έχουν οι υπόλοιποι αθλητές, οι οποίοι βρίσκονται σ’ ένα πάρα πολύ καλό επίπεδο. Ειδικότερα σε αυτό το αγώνισμα μετρά πάρα πολύ η εμπειρία».

Livanos Bodytec

Για το πώς αισθάνεται για όλους αυτούς τους τίτλους που έχει κερδίσει το τελευταίο διάστημα (σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο): «Είναι πολύ ωραίο συναίσθημα γιατί νιώθω ότι οι προπονήσεις, οι θυσίες μου και γενικά όλοι οι κόποι πολλών χρόνων σκληρής προπόνησης και δουλειάς, μου έφεραν ένα τέτοιο αποτέλεσμα, τόσες πολλές επιτυχίες μαζεμένες».

Για το τι μηνύματα λαμβάνει μετά από αυτές τις διακρίσεις: «Ολοι με συγχαίρουν και μου λένε μπράβο γιατί πράγματι ήταν ένα δύσκολο κατόρθωμα αυτό το οποίο πέτυχα, δηλαδή τόσες πολλές νίκες μαζεμένες. Τα εύσημα περισσότερο αφορούν γιατί δεν υπάρχουν εύκολοι τρόποι προπόνησης γι’ αυτά τα αγωνίσματα. Στα Χανιά δεν έχουμε ποδηλατοδρόμιο. Προσωπικά, προπονούμαι σε… μια ευθεία! Το αγώνισμα του σπριντ αναπτύσσει πολύ μεγάλες ταχύτητες, δηλαδή μπορεί να φτάσεις τα 80 και 85 χιλιόμετρα, οπότε αυτό είναι πολύ επικίνδυνο».

Για το πώς γίνεται ένας αθλητής που προπονείται κάτω από τέτοιες συνθήκες να κερδίζει αντιπάλους που προπονούνται σε εξαιρετικές εγκαταστάσεις: «Είναι η θέληση που έχει ο κάθε αθλητής. Είναι το πώς το βάζει στο μυαλό του και το δουλεύει… Μετά, είναι και η προπόνηση που κάνεις, αυτό που έχεις χτίσει όλα αυτά τα χρόνια, γι’ αυτό σας είπα και πριν ότι έχω βάλει πολλά χρόνια προπόνησης στο συγκεκριμένο αγώνισμα του σπριντ».

Για το αν θα βοηθούσε στη βελτίωση τη δική του και την ανάδειξη νέων αθλητών η ολοκλήρωση των εργασιών για το ποδηλατοδρόμιο στο Ακρωτήρι: «Το σίγουρο είναι ότι θα ήμασταν 50% ανώτεροι από πλευράς απόδοσης. Θα υπήρχαν επίσης περισσότεροι αθλητές, δεν ξέρω εάν θα ήταν σε αυτό το επίπεδο, ίσως να ήταν και καλύτεροι αθλητές! Δε μπορούμε να βγάλουμε σίγουρα συμπεράσματα εάν δε δούμε αυτό το ποδηλατοδρόμιο να γίνεται πραγματικότητα».

Livanos xruso

Για το αν από την πλευρά του θα έκανε έκκληση για να πάρει σάρκα και οστά το ποδηλατοδρόμιο: «Εχουμε κάνει έκκληση και έχουμε πάει και στο δήμαρχο και στην αντιπεριφέρεια, αλλά όλο μας λένε τα ίδια πράγματα. Ο τωρινός δήμαρχος, ο κ. Σημανδηράκης, είναι πολύ θετικός στο να μας βοηθήσει και να φέρει το έργο εις πέρας».

Για το πόσο τον έχουν βοηθήσει οι προπονητές του: «Πάρα πολύ. Ειδικότερα ο Παναγιώτης Μαρεντάκης έχει θυσιάσει πολύ χρόνο για να με βοηθήσει σε ό,τι έχω καταφέρει. Μόνο τώρα απουσιάζει το τελευταίο ένα μήνα για μένα από τα Χανιά, θυσιάζοντας δηλαδή προσωπικό χρόνο, μόνο και μόνο επειδή έχει θέληση κι επειδή βλέπει μέλλον σ’ ένα παιδί. Κι ένα ευχαριστώ να του πω, νομίζω είναι πάρα πολύ λίγο».

Για το τι σκέφτεται για το μέλλον του κι αν έχει κάποια προσέγγιση από κάποιον επαγγελματικό σύλλογο από το εξωτερικό μετά από αυτές τις διακρίσεις: «Ακόμα δεν μου έχει γίνει κάποια προσέγγιση, αλλά θα ήθελα να γίνει αυτό από κάποια ομάδα. Σίγουρα, για έναν ποδηλάτη δεν υπάρχει ταβάνι και ο κάθε ποδηλάτης το ορίζει μόνος του. Μ’ αρέσει αυτό το οποίο κάνω και το αγαπάω, είμαι από μικρό παιδί στο ποδήλατο και σκοπεύω να κυνηγήσω αγώνες για να μαζέψω εμπειρίες».

Livanos Frankfurti2

Για το αν είναι καλός και σε άλλα αγωνίσματα της ποδηλασίας: «Στο σπριντ είμαι καλός. Εκεί είμαι πιο προπονημένος».

Για το πού αφιερώνει όλες αυτές τις επιτυχίες του: «Θα ήθελα να της αφιερώσω στον προπονητή μου, στην οικογένειά μου, σε όλα τα άτομα τα οποία με έχουν στηρίξει μέχρι τώρα και ευελπιστώ να συνεχίσουν να το κάνουν στην μελλοντική μου πορεία στο ποδήλατο».

Μάκης Καρτσωνάκης.

karta antonis garden