Συνεντεύξεις

Μιχαηλάκης: Πρόκληση η Ευρώπη για τον ΟΑΧ, την αποδεχόμαστε!

Πολύ ψηλά τίθεται απ’ ό,τι φαίνεται ο πήχης για την ομάδα του ΟΑΧ, εφόσον καταφέρει και συνεχίσει την καλή πορεία που χαράσσει ήδη στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος.

Αυτό προκύπτει από τη συνέντευξη που παραχωρεί στο athlitiko ο Μανώλης Μιχαηλάκης, αντιπρόεδρος του ΟΑΧ και βασικός χρηματοδότης της γυναικείας ομάδας μπάσκετ. Σύμφωνα με όσα τονίζει, άπαξ και ο ΟΑΧ βρεθεί στην 4άδα θα έχει δικαίωμα συμμετοχής στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και αυτή είναι μια πρόκληση, που όπως σημειώνει, ο Ομιλος θα την αποδεχτεί.

Ο κ. Μιχαηλάκης απαντά σε οτιδήποτε έχει να κάνει για την γυναικεία ομάδα ενώ τοποθετείται γενικότερα για τα τμήματα του ιστορικού ομίλου στη συνέντευξη που παραχωρεί.

Κύριε Μιχαηλάκη, αθόρυβα αλλά ουσιαστικά βοηθάτε την ομάδα του ΟΑΧ ώστε να είναι φέτος σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο. Πώς κρίνετε το ξεκίνημα της ομάδας στη φετινή Α1;

Σωστά σημειώνετε ότι η βοήθεια μου είναι αθόρυβη, γιατί πιστεύω στην ομαδική δουλειά. Είναι γνωστό στα Χανιά πως είμαι αντιπρόεδρος του Ομίλου ενώ η δεύτερη ιδιότητα μου είναι έφορος στο σκάκι. Ως αντιπρόεδρος ωστόσο έχω την υποχρέωση να συμπορεύομαι με όλα τα τμήματα του Ομίλου μας. Επειδή είμαι πολύ παλιός μπασκετόφιλος, το μπάσκετ είναι το πρώτο τμήμα που προκάλεσε το ενδιαφέρον μου. Το γυναικείο μπάσκετ έχει μια παράδοση και μαζί με τον άξιο έφορο, τον Γιάννη Τζουγκράκη, είπαμε να κάνουμε μια προσπάθεια ώστε η ομάδα αυτή να ξαναβγεί στην Α’ Εθνική. Δεν ήταν εύκολο, μας βοήθησε λίγο η τύχη… Με το τέλος του πρωταθλήματος της Α2 όπου συμμετείχαμε, αρκετές ομάδες για οικονομικούς λόγους δεν δέχτηκαν να συμμετάσχουν στην Α1 κι έτσι βρεθήκαμε στην παραπάνω κατηγορία. Αμέσως άλλαξε τελείως ο προγραμματισμός μας. Είχαμε προγραμματιστεί στην Α2 να έχουμε μια καλή ομάδα και ν’ ανέβουμε του χρόνου στην Α1. Με τη βοήθεια του Γιάννη Τζουγκράκη, που ξέρει και του Στέλιου Δερμιτζάκη, βρήκαμε έναν εξαιρετικό προπονητή -κάτι το οποίο βλέπουμε τώρα στην πράξη- ο οποίος μας βοήθησε να βρούμε τρεις καλές ξένες σε λογικές τιμές, ενώ έφερε μαζί του και τρεις πολύ καλές Ελληνίδες παίκτριες. Ειδικότερα οι αδερφές Βιντσιλαίου είναι πολύ καλές.

Mixailakis1

Τι μηνύματα λαμβάνετε μετά το πολύ καλό ξεκίνημα, είναι κάτι που το περιμένατε;

Παρακολουθούμε από κοντά τη ζωή της ομάδας, σε συνεστιάσεις ή άλλες δραστηριότητες. Εχουμε εντυπωσιαστεί από την ποιότητα της προπόνησης και άρα του προπονητή και επίσης έχουμε εντυπωσιαστεί από το καλό κλίμα που υπάρχει. Ξεκινήσαμε πάρα πολύ ψύχραιμα. Η αλήθεια είναι ότι το πρώτο ματς δεν περιμέναμε ότι θα κερδίζαμε με αυτό τον τρόπο. Αλλά όπως λέει ο μέγας Πόποβιτς, όταν τελειώνει ένα ματς πετυχημένο, λέει, το επόμενο λεωφορείο, next bus... Καλό ήταν αυτό, πάμε στο επόμενο.

Ποιος είναι ο στόχος; Για φέτος.

Μετά από τέσσερα ματς, που είναι λίγα γιατί έχουμε άλλα 18, ο βασικός στόχος είναι να παραμείνουμε. Ενας δεύτερος στόχος, που αρχίζει να φαίνεται, είναι, γιατί όχι, να είμαστε στην τετράδα. Αυτό θα φανεί με το τέλος του πρώτου γύρου. Στο τέλος του πρώτου γύρου θα κάνουμε μία αξιολόγηση για να δούμε αν θα είμαστε στην τετράδα. Αν με ρωτήσετε τι σημαίνει αυτό, θα σας απαντήσω…

Τι σημαίνει;

Σημαίνει ότι βάζουμε πολύ ψηλά τον πήχη για την επόμενη χρονιά γιατί αν πάρουμε μια τέτοια θέση που μας δίνει το δικαίωμα συμμετοχής στην Ευρώπη, αυτή την πρόκληση θα την αποδεχτούμε και νομίζω ότι μπορούμε να ανταπεξέλθουμε. Βέβαια, τώρα πρέπει να έχουμε χαμηλά τα φτερά, να είμαστε ψύχραιμοι. Αυτοί είναι στόχοι που θα τεθούν βήμα-βήμα, εφόσον η ομάδα εύχομαι κι ελπίζω θα μπορέσει πραγματικά να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις, γιατί μη ξεχνάμε, είναι μια καινούργια ομάδα στην Α1 και είμαστε και στην επαρχία με ό,τι σημαίνει αυτό. Δεχτήκαμε μάλιστα κάποιες πιέσεις σε ματς εκτός Χανίων…

Mixailakis

Ποιες είναι οι εντυπώσεις από τη συμμετοχή σας στη διοίκηση του ιστορικού ΟΑΧ τα τελευταία χρόνια;

Εκείνο που μ’ αρέσει, είναι το κλίμα. Σε ό,τι αφορά το μπάσκετ ειδικότερα, θα ήθελα να πω ότι ο προπονητής είναι πολύ υψηλού επιπέδου και περνά σημαντικά μηνύματα στις παίκτριες, μεταξύ άλλων και στις Αμερικανίδες, που είναι πολύ καλές και σαν χαρακτήρες και αυτό για μένα μετρά πάρα πολύ. Είναι μια δεμένη ομάδα. Δεν υπάρχει ούτε κιχ. Ο κόουτς είναι έξυπνος και όταν παρουσιάζεται κάποιο θεματάκι λύνεται αυτόματα για να μη γίνεται προβληματάκι ή πρόβλημα…

Ποιες είναι οι κρίσεις σας για τα άλλα αθλήματα του ΟΑΧ, όπως το σκάκι και το πινγκ πονγκ;

Για το πινγκ πονγκ θα ήθελα να πω ότι υπάρχει μια αφανής ηρωίδα, η οποία για 18 χρόνια, επίδοση που είναι ρεκόρ για επαρχιακή ομάδα, κράτησε την ομάδα στη Α1. Αυτή είναι η κα Ερηνάκη. Είμαι από κοντά της σαν αντιπρόεδρος και παρακολουθώ τις προπονήσεις του τμήματος. Υπάρχει ένα θαυμάσιο φυτώριο και υπάρχει μια πιθανότητα τα αγόρια και τα κορίτσια να βγουν προσεχώς, πρωταθλητές Ελλάδος. Εκεί που χρειάζεται ακόμη να βοηθήσουμε, είναι στην υποδομή. Οι παίκτες που παίζουν στην Α1 δεν έχουν τ’ ανάλογα τραπέζια και αυτό είναι σαν μια ομάδα ποδοσφαίρου να παίζει σε άλλα γήπεδα από αυτά που αγωνίζεται. Το μεγάλο κατόρθωμα είναι ότι για μια ακόμη χρονιά, την 1η Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί στο κλειστό του Κλαδισού το πανελλήνιο πρωτάθλημα με τη συμμετοχή 104 αθλητών. Θα είναι μια γιορτή, όχι τόσο για τον Ομιλο, αλλά για την πόλη μας και το άθλημα και ελπίζω ότι οι σχέσεις μας με την ομοσπονδία θα δυναμώσουν και αξίζουμε μια βοήθεια στην υποδομή.

Σας έχει ζητηθεί βοήθεια από άλλα σωματεία;

Οχι. Εκείνο που μπορώ να πω, είναι ότι, γενικά μιλώντας και ξεκινώντας από το σκάκι, στην πόλη μας δεν υπάρχει σύμπνοια, ούτε καν συνεργασία. Φερ’ ειπείν στο σκάκι. Εχουμε τρεις αξιόλογους ομίλους που διαπρέπουν στην Α’ Εθνική, άσχετα ότι ο Κύδων έπεσε φέτος και δεν μπορούμε να κάνουμε ένα χανιώτικο τουρνουά από κοινού. Αυτό το θεωρώ μέγα μειονέκτημα και δε μπορώ να ξέρω πώς θα ξεπεραστεί. Ως ΟΑΧ είμαστε υπερήφανοι γιατί το καλοκαίρι διοργανώσαμε το καλύτερο διεθνές τουρνουά που έχει γίνει στη χώρα μας και από τα καλύτερα της Ευρώπης. Θα σας πω ένα στοιχείο που είναι τρομερά εντυπωσιακό. Ο προϋπολογισμός ήταν περίπου στις 60.000 ευρώ. Οταν ακούει κάποιος 60.000 ευρώ για τουρνουά στο σκάκι θα νομίζει ότι ο ουρανός έβρεχε λεφτά! Δεν έβρεχε λεφτά, αγωνιστήκαμε πολύ για να τα βρούμε, αλλά φέτος πιστεύω ότι θα διοργανώσουμε ένα ακόμα καλύτερο διεθνές τουρνουά και ο προϋπολογισμός που έχει οριστεί για 100.000 ευρώ θα τον πετύχουμε. Το σπουδαιότερο σάιτ του σκακιού στον κόσμο είναι το chessbaseindia, το οποίο το βλέπουν κάθε μέρα 2.000.000 κόσμος. Αυτό έκανε αφιέρωμα στο τουρνουά μας εξαιτίας ενός πολύ καλού Ινδού παίκτη, έφηβου, ο οποίος πήρε μέρος, αγάπησε τα Χανιά και πρόβαλε ένα βίντεο που γύρισε και διαφήμισε την πόλη μας. Φανταστείτε με τέτοια διαφήμιση, πιστεύουμε ότι του χρόνου θα έχουμε πολύ καλύτερη και ποιοτικότερη συμμετοχή από ξένες χώρες, η δε ομάδα μας δυναμώνει και πιστεύουμε ότι μπορεί να καταφέρει την τέταρτη θέση στο πανελλήνιο πρωτάθλημα. Για του χρόνου, δε θέλω να πω ακόμα. Πιστεύω ότι αν δυναμώσουμε, μπορούμε ν’ αντιμετωπίσουμε παραδοσιακές ομάδες. Το καλό είναι ότι φέτος αρχίζουμε με άξιους προπονητές, κάνοντας προπόνηση σε νήπια και αρχάρια με βασικό στοιχείο την επιλογή ταλέντων. Ηδη έχουμε βρει ένα τέτοιο παιδί, που πάει Α’ τάξη Δημοτικού, το οποίο με τέσσερις μήνες μόλις σκάκι πέρσι ανέβηκε στο πανελλήνιο μαθητικό πρωτάθλημα κι έκανε τρομερή εντύπωση. Αυτά τα ταλέντα τα βλέπουμε ξεχωριστά. Ολα τα παιδιά έχουν δικαίωμα να παίζουν σκάκι, αλλά ειδικότερα για τα παιδιά που διακρίνονται, ο Ομιλος έχει υποχρέωση να τα προσέξει ιδιαίτερα. Ευελπιστούμε και φέτος ότι θα βρούμε αλλά ένα-δύο παιδιά ώστε να έχουμε σε μερικά χρόνια δικά μας Χανιωτάκια, καλούς σκακιστές. 

karta antonis garden