Συνεντεύξεις

Μποτωνάκης-Πάγκαλος: Από τα γήπεδα στο JAR...

Δύο άτομα των γηπέδων, από τα πιο ξεχωριστά σε ό,τι αφορά το επίπεδο τους και το χαρακτήρα τους, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να δείξουν τις δυνατότητές τους και σε έναν άλλο στίβο, αυτόν του επιχειρείν!

Ο λόγος για τους Γιάννη Μποτωνάκη και Ντίνο Πάγκαλο, δύο παιδιά που γνωρίστηκαν μέσα στα γήπεδα, έγιναν συμπαίκτες, φίλοι και αποφάσισαν να δημιουργήσουν το JAR. Το JAR το οποίο βρίσκεται στο πάρκο Ειρήνης και Φιλίας, ακριβώς απέναντι από το ιστορικό Ρολόι της πόλης των Χανίων, έχοντας κερδίσει από την πρώτη στιγμή τις εντυπώσεις…

Αυτή η συνέντευξη είναι τελείως διαφορετική από τις υπόλοιπες, καθώς ξεπερνά το αθλητικό κομμάτι, αν και ως άνθρωποι του αθλητισμού που είναι και οι δύο, στο τέλος της συζήτησής μας γίνεται αναφορά στο ποδόσφαιρο, κάνοντας γνωστό μάλιστα ο Πάγκαλος ότι έχει ολοκληρώσει πλέον την καριέρα του ως ποδοσφαιριστής.

Από την άλλη, ο Μποτωνάκης τονίζει ότι θα συνεχίσει για πολλά ακόμα χρόνια να αγωνίζεται, λέγοντας ότι δεν μπορεί να φανταστεί ουσιαστικά τη ζωή του χωρίς το ποδόσφαιρο.

 

Γιατί JAR;

Μποτωνάκης: «Ο Ντίνος θα το πει αυτό, αυτός το έβγαλε».

Πάγκαλος: «Γιατί JΑR ε; Ψάχναμε να βρούμε όνομα, είχαμε βρει διάφορα, αλλά θέλαμε κάτι μικρό και εύηχο, Οπότε καταλήξαμε σε αυτό, μας άρεσε».

Μποτωνάκης: «Και επειδή έχουμε και το πρωινό...».

Πάγκαλος: «Ακριβώς, τα συνδυάσαμε και με κάποια βαζάκια που βάλαμε, οπότε έμεινε αυτό».

Πιασάρικο…

Πάγκαλος: «Ωραίο έγινε, ναι».

Το μαγαζί εκφράζει το στυλ σας, είναι αυτό που είχατε στο μυαλό σας, που ονειρευόσασταν;

Πάγκαλος: «Να σου πω την αλήθεια, με τον Γιάννη το συζητούσαμε πολλά χρόνια ν' ανοίξουμε ένα μαγαζί, αλλά δεν ήταν αυτό που τελικά θέλαμε! Θέλαμε κάτι πιο μικρό».

Μποτωνάκης: «Πιο κεντρικό».

Πάγκαλος: «Ναι, αλλά στο στυλ ταιριάζει με αυτό που θέλαμε να κάνουμε. Τελικά βρήκαμε αυτό το χώρο και καταλήξαμε σε αυτή την επιλογή».

Pagalos Mpotonakis JAR2

Η επόμενη ερώτηση είναι το πώς καταλήξατε στη συγκεκριμένη τοποθεσία. Γιάννη ειδικότερα εσύ γνωρίζουμε ότι έψαχνες καιρό το συγκεκριμένο μαγαζί.

Μποτωνάκης: «Η αλήθεια είναι ότι πριν ανοίξουμε, παρατηρούσα το δρόμο απ’ έξω όπου ποτέ δεν το είχα κάνει και παρατηρούσα πάρα πολύ κίνηση, οπότε είχα ήδη μια πρώτη θετική άποψη για την περιοχή, ότι περνάει δηλαδή πολύς κόσμος και όχι τόσο για το μέρος. Δεν κρύβω ότι όταν έμαθε ο κόσμος ότι θ’ ανοίξουμε σε αυτό το σημείο, ήταν κάπως διστακτικός λόγω της περίεργης κατάστασης που επικρατούσε σ’ αυτό το χώρο».

Και του παρελθόντος θα λέγαμε, διότι άλλες προσπάθειες που είχαν υπάρξει σε αυτό το σημείο δεν είχαν στεφθεί τόσο πολύ με επιτυχία.

Πάγκαλος: «Ολα μαζί».

Μποτωνάκης: «Ολα μαζί σίγουρα, αλλά είναι τι κάνεις και πώς το κάνεις»...

Πάγκαλος: «Το σίγουρο είναι πως σε ό,τι κάνεις, υπάρχει ρίσκο».

Μετά από σχεδόν έναν χρόνο λειτουργίας, περιμένατε ότι η προσπάθειά σας θα είχε τόσο μεγάλη ανταπόκριση;

Πάγκαλος: «Το θετικό είναι ότι έρχονται άνθρωποι κάθε ηλικίας, από μικρά παιδιά μέχρι πιο μεγάλους ανθρώπους. Να πω την αλήθεια, κρατούσα μικρό καλάθι όταν ανοίξαμε και δεν το περίμενα ότι θα είχαμε τόσο δουλειά, ειδικότερα στην αρχή».

Μποτωνάκης: «Για μας είναι μια ευχάριστη εξέλιξη. Ποτέ δεν είχαμε ασχοληθεί ούτως ή άλλως με κάτι τέτοιο. Μονάχα ο Ντίνος λίγο παλιότερα, αλλά με κάτι τελείως διαφορετικό. Προσέχοντας όμως τις κινήσεις μας και δουλεύοντας πάρα πολύ στα τρία κομμάτια που έχουμε έως μαγαζί, καφές, πρωινό και ποτό, κοκτέιλ δηλαδή… Πραγματικά, όταν προσέχεις τι προσφέρεις και τι πουλάς και είσαι περήφανος γι’ αυτό που κάνεις, νομίζω ότι δικαιώνεσαι από ένα σημείο και μετά. Επίσης, οι τιμές μας είναι πολύ προσιτές και αυτό μας κάνει ακόμα περισσότερο χαρούμενους».

Pagalos Mpotonakis JAR3

Πώς αισθάνεστε που ο κόσμος σας έχει στηρίξει;

Πάγκαλος: «Είναι πολύ ωραίο συναίσθημα να βλέπεις το μαγαζί σου να είναι γεμάτο και να σε στηρίζει ο κόσμος. Αυτό σημαίνει ότι κάτι κάνεις καλά».

Μποτωνάκης: «Το ίδιο πιστεύω κι εγώ. Αυτό που χρειάζεται η εστίαση είναι να το κυνηγάς και να μην επαναπαύεσαι».

Τώρα, επειδή είστε και οι δύο άνθρωποι του ποδοσφαίρου, πού δημιουργείται αυτή η ιδέα, να κάνετε αυτό που έχετε κάνει;

Μποτωνάκης: «Καταρχήν η φιλία μεταξύ μας δημιουργείται τον καιρό που είμαστε στον Α.Ο. Χανιά».

Πάγκαλος: «Ουσιαστικά ξεκινήσαμε να το συζητάμε τα 2-3 τελευταία χρόνια».

Μποτωνάκης: «Πάντα όμως μιλούσαμε γι’ αυτό το θέμα. Η αλήθεια είναι ότι επειδή ο ποδοσφαιριστής… πίνει πολλούς καφέδες και επειδή έχουμε πιει με τον Ντίνο πάρα πολλούς (πολλά γέλια), έχουμε κάνει πολλά ταξίδια, όχι απαραίτητα πάντα μαζί αλλά και χωριστά, είχαμε κάποιες ιδέες, οι οποίες ταυτίστηκαν κι έτσι…».

Οπως ξέρετε πάντως, οι συνεργασίες είναι ένα δύσκολο κομμάτι ειδικότερα σε ό,τι αφορά το επιχειρηματικό. Οι δυο σας ανησυχείτε μην τυχόν η σχέση σας στην πορεία του χρόνου μπορεί να δοκιμαστεί;

Πάγκαλος: «Δοκιμάζεται κάθε μέρα. Δεν υπάρχει όμως θέμα με τον Γιάννη, γιατί είμαστε ίδιοι χαρακτήρες και ταιριάζουμε, οπότε ό,τι και να πω εγώ, ή ο Γιάννης, συμφωνούμε».

Μποτωνάκης: «Σε κάποια κομμάτια διαφέρουμε, εκεί που πρέπει να διαφέρουμε σε ό,τι αφορά το ρόλο μας μέσα στο μαγαζί. Από την αρχή είχαμε ξεκάθαρους ρόλους ο καθένας. Από ‘κει και πέρα, όταν ο ένας από εμάς έχει κάποια άλλη ιδέα, τα συζητάμε και τα βρίσκουμε. Αυτό είναι άλλωστε και το νόημα μιας ωραίας συνεργασίας, να ακούς τον άλλον και γενικότερα να ακούς».

Pagalos Mpotonakis JAR4

Τι θεωρείτε ότι πρέπει να βελτιώσετε ενδεχομένως στο μαγαζί σας; Βλέπουμε ότι στη διάρκεια της καραντίνας κάνατε κάποιες εργασίες, ουσιαστικά είναι σα να ανανεώσατε ακόμα περισσότερο το χώρο σας.

Πάγκαλος: «Επρεπε να γίνουν κάποια πράγματα, που δεν τα είχαμε κάνει πιο πριν. Εάν ήταν ανοιχτό το μαγαζί δεν θα μπορούσαμε να τα κάνουμε. Οπότε, ήταν μια ευκαιρία για μας να προσθέσουμε αυτά τα πράγματα».

Μποτωνάκης: «Δεν θα πούμε ότι η καραντίνα μας έκανε καλό, αλλά εκμεταλλευτήκαμε το χρόνο και δημιουργήσαμε αρκετά πράγματα στο μαγαζί, που χρειάζονταν και θα δημιουργήσουμε μερικά ακόμη μέχρι να πούμε ότι είμαστε οριστικά εντάξει. Πάντοτε όμως χρειάζεται να αλλάζεις κάποια πράγματα».

Το χώρο τον διακοσμήσατε οι ίδιοι, ή ζητήσατε την συνδρομή επαγγελματία;

Πάγκαλος: «Αρχικά υπήρχε ο Στέλιος Κρομμυδάκης για την αρχιτεκτονική διακόσμηση και το σχεδιασμό. Μετά, οι αλλαγές που έγιναν, ήταν και σε επικοινωνία με το Στέλιο».

Μποτωνάκης: «Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότερες ιδέες είναι δικές μας».

Πάγκαλος: «Μέσα στην καραντίνα δηλαδή, τα περισσότερα που έγιναν, ήταν από δικά μας, απλά σε κάποια κομμάτια που δε γνωρίζαμε, ρωτούσαμε και τον Στέλιο την γνώμη του».

JAR

Γιάννη, σε βλέπουμε τόσο καιρό να είσαι στις προμήθειες του μαγαζιού και να κινείσαι εξωτερικά και τον Ντίνο να είναι μέσα στον μπουφέ. Φαίνεται ότι ο καθένας έχει την ατομικότητα του, το δικό του πεδίο για να κινείται.

Μποτωνάκης: «Ο Ντίνος είναι πιο νοικοκύρης από μένα, έχει πιο πολύ την λεπτομέρεια. Εχει αναλάβει εξ αρχής το κομμάτι του καφέ, ο καφές ο οποίος είναι ένα δικό μας χαρμάνι. Το έχουμε ψάξει πάρα πολύ για να είναι στο μαγαζί και είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι, τόσο εμείς όσο και ο κόσμος, όπως τουλάχιστον μας λέει. Ο Ντίνος έχει αναλάβει την οργάνωση του μπουφέ και μέχρι τώρα είναι άψογος».

Πάγκαλος: «Ο Γιάννης έχει αναλάβει το υπόλοιπο, όσον αφορά το φαγητό και τις προμήθειες. Τα πάντα περνούν από τον Γιάννη και ξέρει τα πάντα, ό,τι γίνεται, τι μπαίνει και τι βγαίνει».

Μποτωνάκης: «Μ’ αρέσει πολύ να ξυπνώ το πρωί και να φέρνω τις πρώτες ύλες κάθε μέρα».

Πάγκαλος: «Γιατί έτσι λειτουργούμε σαν μαγαζί… Ολα αυτά που χρησιμοποιούμε, είναι πάντα φρέσκα, το πολύ δύο ημερών. Πάντα παίρνουμε λίγα-λίγα και πάντα είναι φρέσκα».

Μποτωνάκης: «Είμαι πιο παραδοσιακός, μ’ αρέσει να πηγαίνω το πρωί στο φούρνο και στο σούπερ μάρκετ. Δε μου τα φέρνουν όλα εδώ έτοιμα. Μ’ αρέσει αυτό».

Τι θεωρείτε ότι έχει αγαπήσει περισσότερο ο κόσμος από αυτά που προσφέρει το JAR;

Πάγκαλος: «Ολα νομίζω. Και τον καφέ και το πρωινό. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το πρωινό, έχουμε αποκτήσει ταυτότητα. Ο κόσμος ξέρει ότι θα έρθει και θα φάει καλό πρωινό, καλό pancake».

Μποτωνάκης: «Γενικά το πρωινό μας είναι σαν σπιτικό. Είναι και η μητέρα του Ντίνου στην κουζίνα και μετρά πάρα πολύ αυτό. Είναι πραγματικά σπιτικό το πρωινό».

Pagalos Mpotonakis JAR1

Θεωρείτε ότι ο κόσμος που σας έχει στηρίξει, είναι πέραν από το δικό σας κύκλο;

Πάγκαλος: «Σίγουρα στην αρχή ποντάρεις στους φίλους και στους γνωστούς σου. Αλλά, εάν αυτό που προσφέρεις δεν είναι ποιοτικό και δεν είναι καλό, μετά δεν θα ξανάρθει. Δόξα τω Θεώ, ο κόσμος μας έχει στηρίξει νομίζω αρκετά».

Μποτωνάκης: «Υπάρχουν παρέες που είναι κάθε μέρα εδώ. Αυτό δε νομίζω ότι γίνεται μόνο για μας, αλλά γιατί κάτι τους αρέσει στο μαγαζί».

Πάντως, για να χτίσετε αυτό το μαγαζί, η αλήθεια είναι ότι πήρατε κάποιες σημαντικές πρωτοβουλίες. Και οι δύο.

Μποτωνάκης: «Ναι, η αλήθεια είναι ότι δούλευα σε μια πολύ καλή δουλειά και ήμουν πολύ ευχαριστημένος, αλλά έπρεπε να δώσω όλο μου τον εαυτό και το "είναι" μου στο δικό μου μαγαζί. Οι κοντινοί μου άνθρωποι με συμβούλεψαν, εάν μπορούσα να τα κάνω παράλληλα, αλλά όταν κάνεις κάτι με αγάπη, βρίσκεις το χρόνο. Μπορεί να ζορίστηκα στην αρχή, αλλά από ‘κει και πέρα είχα αποφασίσει να δώσω όλες μου τις δυνάμεις σε αυτή την προσπάθεια».

Πάγκαλος: «Εγώ ασχολιόμουν επαγγελματικά με το ποδόσφαιρο. Τα τελευταία δύο χρόνια επέλεξα να επιστρέψω στα Χανιά για να ξεκινήσω να κάνω κάτι δικό μου. Είχαμε μιλήσει με τον Γιάννη και γενικότερα ταιριάζαμε σε αυτά που θέλαμε. Ξεκινήσαμε να κάνουμε αυτό το πράγμα που μας αρέσει και γι’ αυτό το λόγο αποφάσισα να σταματήσω οριστικά το ποδόσφαιρο. Οταν θέλω να κάνω κάτι, θέλω να το κάνω σωστά. Δεν μπορώ να κάνω 2-3 πράγματα ταυτόχρονα και να τα κάνω όλα σωστά. Γι’ αυτό και επέλεξα να είμαι εδώ».

Σταματάς το ποδόσφαιρο Ντίνο;

Πάγκαλος: «Ναι. Είμαι 34 προς 35. Νομίζω ότι έκλεισα σαν ποδοσφαιριστής».

Μποτωνάκης: «Για μένα, ο Ντίνος είναι ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες που έχει αναδείξει το ποδόσφαιρο των Χανίων γιατί έχει κάνει πολύ σημαντικά πράγματα και σταμάτα το ποδόσφαιρο χωρίς τελευταίο παιχνίδι!».

Πάγκαλος: «Ναι, το τελευταίο μου παιχνίδι ήταν αλλαγή με τον Γιούχτα στις Μουρνιές».

Μποτωνάκης: «Εγώ το ποδόσφαιρο το βλέπω με πάθος από μικρό παιδί. Περιμένω από Σάββατο με Σάββατο! Εχω χάσει μονάχα 3-4 Σάββατα όλα αυτά τα χρόνια και είναι γύρω στα 19 χρόνια… Θέλω να παίξω για πολλά χρόνια ακόμη».

Τελικά παιδιά το ποδόσφαιρο κάνει ωραίες φιλίες, συμφωνείτε;

Πάγκαλος: «Πάρα πολύ ωραίες… Το ποδόσφαιρο είναι σχολείο. Σε κάνει πιο δυνατό σε πολλά πράγματα».

Μποτωνάκης: «Η άποψή μου είναι ακριβώς η ίδια, απλά δεν πρέπει να πέσεις στην παγίδα του ψευτοεπαγγελματία ποδοσφαιριστή, που σε αναλώνει μέχρι τα 35 και μετά…».

Πάγκαλος: «Δεν ξέρεις τι κάνεις…».

Μποτωνάκης: «Ψάχνεις μια διέξοδο, που είναι δύσκολη εκείνη την περίοδο. Επειδή έχω μιλήσει με πάρα πολλά παιδιά και δεν τα κατηγορώ γιατί αυτό έχουν επιλέξει και είναι σεβαστό, εδώ είμαστε ψευτοεπαγγελματίες… Το να κάνεις 2 μήνες προπόνηση το καλοκαίρι, δε σε κάνει επαγγελματία. Πρέπει να κάνεις 12 μήνες προπόνηση».

JAR λοιπόν…

Πάγκαλος: «Ναι!».

Μποτωνάκης: «Εννοείται...».

 

 

 

karta antonis garden